De Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De geschiedenis van het schaken heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in India. Na 1300 na Christus kwam het spel ook richting Europa dus ook naar Nederland. Vele eeuwen later werd er ook georganiseerd gespeeld, dus werd het tijd om ook een bond op te richten. Op 23 mei 1873 werd de Nederlandsche Schaakbond opgericht. De schaakbond is één van de oudste sportbonden van ons land.

Afbeeldingsresultaat voor schaken

Groei van de bond

In de eerste 25 jaar groeide de Nederlandsche Schaakbond geleidelijk. Aan het begin van de 20e eeuw had de bond ongeveer 500 leden. Twintig jaar na de oprichting van de bond werd er besloten om een eigen tijdschrift uit te geven. De schaakbond organiseerde in die tijd ook elk jaar een toernooi. Veel deelnemers waren er meestal niet, maar de schakers die meededen waren wel de sterkste schakers. De bond had dan ook besloten dat de winnaars van die toernooien ook de titel van Nederland kampioen toebedeeld kregen. In 1909 werd het eerste officiële Nederlands kampioenschap gehouden winnaar was A.G. Olland. Pas vanaf 1969 werd er jaarlijks door de sterkste spelers gespeeld om de Nederlandse titel. Deze wedstrijden bestaan nog steeds onder de naam Open Nederlands Kampioenschap Schaken.

Groei aantal leden

De schaakbond heeft twee periodes gehad dat het ledental spectaculair steeg. De eerste keer was dat in 1935 toen Max Euwe wereldkampioen werd. Hij versloeg de Rus Alexander Aljechin in een WK- tweekamp. Euwe is de eerste en enige Nederlander die dat ooit gelukt is. Een ware schaakeuforie brak uit in Nederland. Veel mensen gingen schaken en de schaakclubs rezen als paddenstoelen de grond uit. Mede door de overwinning van Max Euwe kreeg de Nederlandse schaakbond het predicaat Koninklijk toebedeeld. Een tweede stijging van het aantal schakers kwam na de WK-tweekamp tussen de Rus Boris Spasski en de Amerikaan Bobby Fischer. In IJsland brak Fischer de hegemonie van de onverslaanbare Russen. Ook in die periode groeide het ledenaantal behoorlijk.

Schaken ook voor de jeugd

In de zeventiger jaren kwam er ook voor de jeugd meer aandacht voor het schaken. Er verscheen een boek op de markt getiteld “Jeugdschaak”. Mede door dit boek kwamen veel kinderen in contact met de schaaksport. De bond ging met de verjonging van het ledenbestand mee, dit ledenbestand steeg dan ook fors. Halverwege de tachtiger jaren werd er een zogenaamde stappenmethode geïntroduceerd. Met deze methode werden de jongeren via de verenigingen de kneepjes en regels van het schaken bijgebracht.

Schaken via internet

Vanaf de jaren 2000 wordt het schaken ook gespeeld via het internet. Via de bond spelen veel leden op Playchess. Deze vorm trek veel mensen en zorgt ook voor nieuwe leden, maar gaat wel ten koste van het traditionele clubschaak. Dat het Playchess populair is bij de jeugd dat is wel duidelijk. Het school- en clubschaak maakt mede hierdoor een sterke groei door. Ondanks dat het aantal volwassen leden wat terug loopt groeit het aantal leden van de KNSB. In 2017 telt de schaakbond 22.000 leden waarvan meer dan een derde jonger dan 20 jaar is.