Max Euwe: Nederlands beste schaker ooit

Nederland kent ongeveer 22.000 schakers die zijn aangesloten bij de schaakbond. Maar een grote historie op de internationale toernooien hebben we niet. Slechts eenmaal hebben we in Nederland een wereldkampioen gehad, Max Euwe. Deze Max Euwe heeft veel voor de schaaksport in Nederland betekent. Wie was hij, waar kwam hij vandaan en wat heeft hij voor het schaken in Nederland gedaan.

Afbeeldingsresultaat voor max euwe

Biografie

Machgielis (Max) Euwe werd op 20 mei 1901 in Amsterdam geboren. Toen hij vier jaar was leerde zijn moeder hem schaken. Hij ging in Amsterdam wiskunde studeren wat hem later bij het schaken goed van pas zou komen. In 1923 haalde hij cum laude zijn doctoraal in de wiskunde, wat hem een baan als wiskundeleraar opleverde. Vanaf de jaren twintig domineerde hij het schaken in Nederland. Hij won alle Nederlands kampioenschappen van 1921 tot en met 1952 waar hij aan deel nam. In die periode behoorde hij ook tot de wereldtop en won dan ook het befaamde toernooi van Hastings in 1923. Euwe trouwe in 1926 met Caroline Bergman en samen kregen ze drie dochters. In 1928 werd hij voor het eerst wereldkampioen dammen bij de amateurs. Deze titel stelde niet veel voor omdat de topspelers niet mee mochten doen. Hij won een paar grote toernooien, het bewijs dat hij bij de wereldtop hoorde.

Wereldkampioen

De regerend wereldkampioen de Rus Alexander Aljechin nodigde Max Euwe in 1935 uit voor een tweekamp om het wereldkampioenschap. Euwe ging ondanks dat hij gestopt was met schaken toch in op de uitnodiging. Om zich goed voor te bereiden nam hij ook bokslessen, want hij wou ook fysiek sterk zijn. Dat hij bokslessen had genomen was maar goed ook, want de tweekamp was fysiek erg zwaar. De hele wedstrijd duurde 80 dagen, er werden in totaal 30 wedstrijden gespeeld. De matches werden door heel Nederland gespeeld, in totaal werden 13 steden aangedaan. Max Euwe won de tweekamp met 15½ tegen 14½. De wereldtitel maakte wat los in Nederland, veel schaakclubs hebben dan ook als oprichtingsjaar 1935. Twee jaar later verspeelde hij de wereldtitel weer aan Alexander Aljechin in een revanchematch.

Na de oorlog

In het eerste grote toernooi na de Tweede Wereldoorlog het Stauntontoernooi in Groningen, werd hij tweede. Door dit succes besloot hij in 1947 profschaker te worden en kwam in dienst bij de KNSB. Dit werd echter geen succes en in 1949 keerde hij weer terug voor de klas. In 1957 speelde hij nog tegen de latere wereldkampioen Bobby Fischer, hij won van de veertienjarige Fischer met 1½-½.

President FIDE

Van 1970 tot en met 1978 was Max Euwe president van de Wereldschaakbond de Fédération Internationale des Échecs (FIDE). Hij was ook de grote initiator achter de tweekamp tussen Boris Spassky en Bobby Fischer in 1972 in Reykjavik. De wedstrijd werd gewonnen door de als zeer lastig bekend staande Bobby Fischer. Als president van de FIDE bezocht hij veel Afrikaanse landen om hen ook te interesseren voor de schaaksport.

Max Euwe benoemingen

Naar Max Euwe is ook een ring vernoemd, de Euwering wordt toegekend aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het schaken. Ook verscheen er in 2001 twee postzegels met de beeltenis van Max Euwe, ook in Mongolië en Joegoslavië verschenen postzegels met zijn beeltenis.

In Amsterdam werd een plein naar hem vernoemd, op het plein staat ook zijn standbeeld. In verschillende plaatsen zijn straatnamen naar hem vernoemd. In het jaar dat hij wereldkampioen werd zijn er ook twee muzikale composities aan hem opgedragen de Dr. Euwe Marsch en de Euwe-Marsch. Max Euwe overleed op 26 november 1981 in Amsterdam, de stad waar hij ook geboren was. Hij is de geschiedenis ingegaan als de beste schaker die Nederland ooit heeft gehad.