Tata Steel-Schaaktoernooi

Schaken is al een eeuwenoude sport, volgens de overlevering ontstaan in India uit het spel Chaturanga. Door de eeuwen heen heeft het schaakspel alle landen in de wereld bereikt. De regels zijn wel diverse malen aangepast, maar de basis lijkt nog altijd op het Chaturanga. Nederland kende één wereldkampioen, dat was Max Euwe die in 1935 de wereldtitel pakte tegen Alexander Aljechin. Het schaken nam in die tijd een enorme vlucht in Nederland en er werden heel veel schaakclubs opgericht. Nederland was ook een aan groot schaaktoernooi toe, en dat werd het Hoogovenstoernooi.

Afbeeldingsresultaat voor schaken

Het Hoogovenstoernooi

Het eerste Hoogovenstoernooi werd in 1938 gehouden op het terrein van de Hoogovens in Wijk aan Zee. In eerste instantie was het nog een regionaal toernooi, maar al snel werd het een nationaal toernooi. Max Euwe de wereldkampioen van 1935 deed voor het eerst mee in 1940. In 1942 verhuisde het toernooi van Wijk aan Zee naar Beverwijk. Het Hoogovenstoernooi werd in 1946 een internationaal toernooi, en de hoofdgroep werd een tienkamp. Deze toernooi indeling zou zo blijven tot en met 1962. Het toernooi kreeg steeds meer internationaal aanzien en in 1960 deed er voor het eerst een speler uit de Sovjet-Unie mee. De Sovjet-Unie werd algemeen gezien als het sterkste schaakland ter wereld. Tigran Petrosjan was de eerste Russische deelnemer.

Wijk aan Zee

In 1968 verhuisde het toernooi weer terug naar Wijk aan Zee de plaats waar het toernooi eigenlijk groot was geworden. De Hoogovens de sponsor van het toernooi kwam in 1976 financieel in zwaar weer. De crisis werkte ook door naar het schaaktoernooi, de hoofdgroep ging nog maar uit 12 deelnemers bestaan. Vanaf 1980 ging het weer iets beter met de Hoogovens en werd ook het schaaktoernooi weer iets uitgebreid. Het hoofdtoernooi werd weer een 14-kamp, en dat is heden ten dage nog zo. Van 1999 tot 2001 kreeg het toernooi een enorme impuls door de deelname van Gari Kasparov. Sindsdien doet aan het toernooi een groot gedeelte van de top 10 van de FIDE ranglijst mee in Wijk aan Zee. Het toernooi onderging een naamswijziging na de fusie van de Hoogovens met het Britse staalconcern Corus, de toernooinaam werd nu Corus-toernooi.

Weer een nieuwe naam

Het toernooi is door de jaren heen uitgegroeid tot een toernooi met een enorme aantrekkingskracht bij de schakers. Het is Het is één van de belangrijkste toernooien van de FIDE schaakkalender. Tegenwoordig doen er honderden schakers mee verdeeld over allerlei verschillende klassen. Na de afronding van de overname van het Brits-Nederlands bedrijf door het Indiase Tata Steel werd ook de naam weer aangepast. Het toernooi draagt nu de naam Tata Steel-Toernooi.